13.12.2015

Syrop z awawy i ta prawdziwa naturalna wanilia !




Witajcie

 

Naturalny Bio Syrop z Agawy Ekologiczny
Naturalna Wanilia w Proszku Burbon
ZielonySmak.pl





Upiekłam w piątek ciacha z pół kilo mąki. Dziś zostały tylko te co schowałam do naszego bałwankowego słoika . Oczywiście nie potrzeba było armii łasuchów, tylko ja i Ksawcio. Przy okazji zapraszam Was na słodko naturalny wpis. Trochę prawdy na temat syropu z agawy o tym, że cukier waniliowy stał się wanilinowym. 








Agawa, ach agawa


Sok z agawy, inaczej nazywany syropem lub nektarem przywędrował do nas z Meksyku. Tam jest znany od dawien dawna. Wytwarza się go z niektórych odmian agawy właśnie. Smakuje podobnie do roztopionego miodku lub syropu klonowego. W zależności od koloru różni się jego smak. Jasne wersje są łagodniejsze, bardziej uniwersalne i delikatne. Te bardziej bursztynowe mają bardziej zdecydowany i wyrazisty posmak, nieco karmelowy. Jest o wiele bardziej słodszy od cukru, dlatego u nas często używany jest jako jego zamiennik albo słodzik.

Naturalny, nie naturalny? Wszystko zależy od metody wytwarzania. Do jego produkcji używa się miąższu z liści lub też korzenia. Pierwsza wersja jest znacznie lepsza dla nas i naszego organizmu. podczas gdy cukier to połączenie glukozy i fruktozy, syrop z agawy to praktycznie sama fruktoza. A więc tak podsumowując jego właściwości, to nie jest to złoty środek zastępujący cukier! Owszem są takie syropy, które zawierają niski indeks glikemiczny. Większość jednak wytwarzana na skalę masową nie jest tak zdrowa, jak pierwotnie produkowane przez Meksykanów. 



Ale nie miałam Wam o tym marudzić. Jednak chcąc być szczera i bezstronna, opisałam kilka faktów na tema słynnego syropu. Teraz czas na moje podejście. Lubię słodkości, to już wiecie. Nie muszę być na diecie i bardzo się z tego cieszę. Za to lubię kulinarne eksperymenty i zastanawiałam się jak takie słodzidło będzie smakować. No i nie zamierzałam usiąść do mojego słoiczka z łychą i wrąbać syrop do cna:)!

Syrop wykorzystuję do deserów, czasem do posłodzenia kawy (herbaty nie słodzę, kwestia przyzwyczajenia). Daje ciekawy posmak i dzięki płynnej konsystencji jest łatwy w obróbce. Ostatnio robiliśmy ciacha i miały być w wersji skromnej, ale wyszło zupełnie inaczej. Posiekałam orzechy włoskie i kilka pozostałych suszonych śliwek, których nie dojrzał młody. W garnku podgrzałam łyżkę syropu z agawy i łyżkę miodu, wrzuciłam owoce. Taką ciepłą masą posmarowałam ciacha i wstawiłam do pieczenia. Idealne połączenie kruchych ciasteczek z chrupiącymi orzechami i karmelowym posmakiem. Druga wersja ciastek powstała z odrobiną kakao i kwaskowatą miechunką. Miechunkę na chwilę namoczyłam,żeby mi się nie spiekła. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie użyła także moje PRAWDZIWEJ wanilii ( o niej już za chwilę ).

Tak więc polecam syrop z agawy dla wielbicieli słodkości i dla kulinarnych poszukiwaczy nowych smaków. Jeśli zaś chcecie się nim bezkarnie objadać, bez szkody dla sylwetki - to muszę Was zmartwić. Należy go używać z rozsądkiem tak jak cukru!









Wanilia w proszku Burbon

W sklepach spożywczych dostępne są cukry wanilinowe. Nie , nie zrobiłam tu literówki. W zwykłych spożywczakach i marketach z półek zerka na nas sztuczny aromat WANILINA. Dlaczego tak się stało? Oczywiście to jak zwykle kwestia pieniędzy, gdyż taka sztuczna-chemiczna wanilina jest o wiele tańsza w produkcji.

Mam naturalną wanilię w proszku odmiany Burbon. Jest niezwykle aromatyczna i trochę pachnie mi czekoladą. Nadaje się praktycznie do wszystkiego tego, do czego do tej pory wykorzystywaliście cukier waniliowy. a jak chcecie zrobić  sobie cukier waniliowy  to poradziłby sobie z tym nawet mój trzylatek. Mieszamy wanilię i cukier i tadam. Cała robota.

Otwierając opakowanie z Wanilią Burbon poczułam piękny, naturalny aromat ,nieco czekoladowy. Zdziwiłam się bo nie daje po nosie jak ta sklepowa, oszukana wanilina. Dlaczego tak jest? Nafaszerowane saszetki kupione za 60 gr sztuka, to aromat sztucznie wzmocniony . To tak jak ze wzmacniaczami smaku. Sprawiają że śmieciowe jedzenie wydaje się lepsze niż jest w rzeczywistości. Jednak nie zamieniłabym swojej wanilii, na tę przearomatyzowaną. Wypieki z nią zyskują na niepowtarzalnym aromacie.














Wanilia w proszku Burbon kupicie tu klik
Bio syrop z Agway ekologiczny kupicie tu klik
Słoik na słodycze kupicie tu klik




Kto zna syrop z agawy? Mi posmakował bardziej niż syrop klonowy. Mam w planach jeszcze upiec ciacha, ale bliżej świąt. Bo mogą nie doczekać , hihi. Jak Wasze przygotowania do Wigilii i Świat? Stwierdzam że nie potrzebnie tak szybko okna umyłam. Dziś tak ładnie zacinał śnieg z deszczem prosto w szyby.





20 komentarzy:

  1. ciasteczka wyglądają pysznie chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki syrop by nam się zdecydowanie przydał:):)

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczne wypieki, nigdy nie próbowałam tego syropu

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, ale mi smaka narobiłaś! ♥ Pozdrawiam i zapraszam do siebie ♥ buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko wyglada apetycznie.widzę że bałwanek został wykorzystany.

    OdpowiedzUsuń
  6. syropu z agawy jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  7. syropu z agawy jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  8. Super :) ja już swoje zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja myślałam że z agawy robią tylko tequilę ;-) Muszę ten syrop koniecznie spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż ślinka leci, tak dziś u Ciebie Aniu smakowicie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jazupełnie nie znam tych specyfików ale Twoje wypieki wyglądają tak cudownie, że aż ślinka cieknie. No i ten słoik na słodycze - naprawdę jest rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jazupełnie nie znam tych specyfików ale Twoje wypieki wyglądają tak cudownie, że aż ślinka cieknie. No i ten słoik na słodycze - naprawdę jest rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale fajny słoik na słodycze! :)

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Lovely post!
    <3
    retro-electric.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie używałam nigdy syropu z agawy ale chętnie bym spróbowała. Co do cukrów waniliowych to ja kupuje te z prawdziwą wanilią ;)ale zaciekawiłaś mnie tą wanilią w proszku.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale mi narobiłaś apetytu i to jeszcze na samą noc, pięknie wyglądają!

    Zapraszam :* www.ourloveourpassion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. jestem dopiero co po śniadaniu ale aż ślinka mi pociekła :) a słoik jest cudowny

    OdpowiedzUsuń
  18. Produkty eko są na topie - z zielonysmak.pl

    OdpowiedzUsuń

Thanks for comment!

Dziękuję za każdy komentarz !