30.10.2020

Meble do ogródków gastronomicznych – jak wybrać najlepsze?

Przyjemny relaks i wygoda – tego pragną klienci, odwiedzający ogródki gastronomiczne rozmaitych lokali. Zagwarantowanie tych dwóch podstawowych kwestii staje się zatem głównym zadaniem dla restauratorów i właścicieli kawiarni. Można je osiągnąć, wybierając odpowiednie meble dla gastronomii. Na co zwracać uwagę, poszukując najlepszych rozwiązań dla konkretnego lokalu? O tym opowiem poniżej.


 
Meble w ogródkach gastronomicznych – funkcjonalność

Wyposażenie dla ogródków w branży HoReCa wymaga znalezienia rozwiązań, które sprostają naprawdę wysokim wymaganiom. Musi być ono także przystosowane do specyfiki danego lokalu, zwiększając jego funkcjonalność.Każda przestrzeń potrzebuje bowiem odmiennych rozwiązań. Inny typ mebli sprawdza się na restauracyjnym patio, inny w ogródku restauracyjnym, a jeszcze inny w kawiarni na świeżym powietrzu. Dopasowanie mebli do zadania jest zatem kluczowe. A jakie funkcje pełnią meble w ogródkach gastronomicznych? Przede wszystkim zapewniają miejsce dla gości, przeznaczone do konsumpcji, spotkań towarzyskich i relaksu. A to wpływa na charakterystykę samego wyposażenia.


Meble do ogródków – dopasowanie do miejsca

Patrząc na wszystkie opisane powyżej zastosowania, można stwierdzić, że podstawową cechą mebli do ogródków gastronomicznych musi być wygoda. W czym się ona przejawia? Przede wszystkim w dopasowaniu mebli do przestrzeni. Stoliki powinny mieć właściwą wysokość, pozwalającą na zjedzenie obiadu w restauracji lub komfortowe wypicie herbaty w kawiarni. Podobnie jest z krzesłami, fotelami i sofami. Ich wysokość ma być dostosowana do stołu, a sama konstrukcja gwarantować wygodne siedzenie. Krzesła i fotele powinny mieć wyprofilowane oparcia oraz podłokietniki, co zapewnia siedzenie w optymalnej pozycji, bez nadmiernego obciążania kręgosłupa. Dzięki temu relaks staje się jeszcze przyjemniejszy. Take wykonane meble znajdziemy w sklepie Bazkar.


Wyposażenie dla HoReCa – utrzymanie sterylnej czystości w lokalu

Jak wiadomo lokale gastronomiczne podlegają restrykcyjnym normom sanitarnym. Dotyczy to oczywiście także ogródków. Dlatego wszystkie umieszczane w nich meble muszą być proste i wygodne do utrzymania w sterylnej czystości. Warto zatem stawiać na konstrukcje, które mają gładką powierzchnię, bez wielu kłopotliwych zakamarków. Szczególnie wygodne bywają produkty z tworzyw sztucznych, łatwych do umycia zwykłą wodą z detergentem. Nie zapominajmy też o poduszkach, czyli niemalże już nieodzownych elementach wyposażenia ogródków restauracyjnych. Najlepiej sprawdzają się modele z tworzyw sztucznych ze zdejmowanymi poszewkami, które można szybko i łatwo wyprać w razie zaplamienia.


Trwałość krzeseł i stolików do restauracji 

Wszystkie elementy wyposażenia, które ustawia się w lokalach gastronomicznych, muszą być przystosowane do intensywnego eksploatowania w trudnych warunkach. Meble są przecież narażone na działanie różnych czynników pogodowych – wilgoci, temperatury i promieniowania UV. Żeby przetrwały bez szwanku wiele miesięcy, trzeba postawić na trwałe i solidne konstrukcje. Właściciele lokali szczególnie chętnie wybierają nie metalowe i drewniane konstrukcje, ale meble z tworzyw sztucznych z dodatkiem włókna szklanego. Taka mieszanka sprawia, że produkt jest trwały, odporny na pęknięcia i zarysowania. Dzięki temu bez trudu przetrwa długi czas w optymalnej formie.


Wygląd mebli dla HoReCa

Najbardziej indywidualnym zagadnieniem pozostaje kwestia dobrania wyglądu mebli. Pod tym względem mamy obecnie sporą dowolność. Najnowsze trendy stawiają bowiem na różnorodność. Dlatego łatwo da się znaleźć konstrukcje minimalistyczne i ultra nowoczesne, a także klasyczne lub stylizowane na retro. Tak duży wybór to klucz do sukcesu dla restauracji. Można bowiem szybko znaleźć odpowiednie wyposażenie, wpisujące się w całościowy pomysł na lokal.


Optymalne meble dla gastronomii – klucz do sukcesu restauracji lub kawiarni

Dobra renoma restauracji sprawia, że goście chętnie ją odwiedzają i spędzają w niej czas, a także rekomendują ją swoim znajomym. Sporo zależy w tym przypadku od zastosowania właściwego wyposażenia. Nikt przecież nie lubi siedzieć na niewygodnym krześle lub jeść lunch, pochylając się nad stolikiem kawowym. Warto zadbać o dobór właściwych mebli, które staną się jednym z największych atutów danego miejsca.


 

7 komentarzy:

  1. W takich miejscach można spotkać wiele pięknych mebli ;D

    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie najważniejsze, żeby meble były wygodne i odporne na deszcz i inne warunki pogodowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne meble, ale do gastronomi to mam wrażenie, że muszą być wyjątkowo wytrzymałe :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię ogródki gastronomiczne, ale takie zadbane, z dużą ilością kwiatów, stylowe. Gdzie nie tylko można posiedzieć, ale i wypocząć przy piwku, czy czymś bez procentów ;)

    Pozdrawiam,
    Karolina z TAMczytam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ją zawsze unikałam takich typowo plastikowych krzeseł w restauracjach. Nie wiem, no ale takie mnie nie zachęcały, aby na nich uciąć. Krzesła muszą być dla mnie wygodne. Nie lubię się w nich zapadać i nie chcę siadać na krawędzi (mam nadzieję, że wiesz o jaki model mi chodzi). :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najważniejsze to muszą być wygodne, nie ma nic gorszego jak jedzenie posiłku na bardzo niewygodnym stołku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę być te meble i wygodne, ale muszą też przyciągać uwagę :)

    OdpowiedzUsuń

Thanks for comment!

Dziękuję za każdy komentarz !